Museum Rotterdam

Collectie

Map uit 1796 met drie spotprenten op “Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap”

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Map uit 1796 met drie spotprenten op “Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap”
beschrijving Papieren omslag of map met twee sluittongen, aan de voorzijde voorzien van een omkaderde Duitse tekst. Hierin drie spotprenten op de beginselen der Franse republiek: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Geschilderd blauw ovaal met onder- en bovenschriften. Drie tekeningen: A Vrijheid: de (foeilelijke) Franse maagd schenkt wijn in een schedel, op de achtergrond een fabeldier; B Gelijkheid: de duivel in de vorm van een bok in Frans uniform, biedt een kolenbrander een glas wijn aan; C Broederschap: twee mannen in omhelzing, waarvan diegene met de Franse steek op het hoofd, de zakken van de ander leeghaalt en een dolk in diens rug dreigt te steken. Aan een tak hangt een dode vogel.
trefwoorden tekening, beeldmateriaal
opschrift / merk In inkt op de omslag: "Freijheit, Gleichheijt / und / Brüderschaft. / die Grundpfeiler der / Neüen Constitution. / Gezeichnet und seinem Freünd / W: von Hogendorp / gewiedmet zum / Andenken von / D:H: / januar 1796". Bijschrift van A: "VRYHEID". Bijschrift van B: "gleich und gleich gestellt sich gern sprach / der Teufel zum Kohlenbrenner" en "GELYKHEID". Bijschrift van C: "Accolade Fraternelle" en "BROEDERSCHAP".
vervaardiger D.H.
datering 1796
technieken getekend
materiaal papier, inkt, waterverf
afmetingen (cm) prent: hg 12,3 / br 8,0 / omslag: hg 12,8 / br 24,2
associatie Frankrijk, Franse revolutie, spotten, vrijheid, gelijkheid, broederschap, Franse tijd, Bataafse Republiek, orangist, prinsgezind, Duits, Nederlands, Van Hogendorp
vorm & decoratie tekening, spotprent, karikatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 46973-A-D

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken